Tør hovedbund → Sådan bekæmper du irriteret og tør hovedbund

Lider du af tør hovedbund? I så fald er du kommet til det rigtige sted, da vi i denne artikel sætter fokus på en tør, kløende og irriteret hovedbund. Ved at læse med, vil du bl.a. blive klogere på udtørret hud, fedt og døde hudceller – og hvordan man egentlig kender forskel på tør hovedbund og skæl.

Derudover giver dig 10 gode råd til, hvordan du kan mindske den kløende fornemmelse og bekæmpe en tør hovedbund. Vi tør således godt garantere, at den tørre hovedbund er fortid, hvis du blot læser med her og lader dig inspirere.

Hvad er og hvordan føles tør hovedbund?

En tør hovedbund er en hovedbund ude af balance. Det betyder, at din hovedbund ikke har fået den rette mængde næring og fugt, som den har brug for, eller selv kan producere det. Det er f.eks. et tegn på, at din egen hud ikke producerer nok sebum / talg. Ofte vil tørheden resultere i irritation, kløe og ømhed.

Derudover kan det, hvis ikke du reagerer, når din hovedbund først tørrer ud, lede til, at tørre flager drysser fra hovedbunden. Det er døde hudceller. Du kan også risikere at klø så meget i hovedbunden, at du skaber sår, hvilket gør tilstanden endnu værre. Sårdannelse skaber også grobund for bakterier – og dermed infektioner.

Du bør således tage hånd om problemet så tidligt som muligt. Og heldigvis hjælper vi dig godt på vej til, hvordan du kommer af med en tør og irriteret hovedbund.

Hvad er forskellen på tør hovedbund og skæl?

Mange tror fejlagtigt, at de lider af skæl, når det virkelig er tale om en tør hovedbund. Dette kan skabe problemer, da de to tilstande ikke nødvendigvis skal bekæmpes på samme måde. Men hvordan kender du egentlig forskel på de to tilstande?

Jo, først og fremmest kan du se på de flager, som du har i dit hår (hvis tilstanden altså er kommet til dette punkt). Er flagerne hvide og kan være “overalt” i håret, fordi de ikke klistrer sig fast, så er der tale om en tør hovedbund. Gullige og klistrede flager, der ofte sidder tættere på hovedbunden er et tegn på skæl. Disse skæl er desuden ofte større. De er ofte et tegn på fedtet hår og hovedbund.

Læs mere om skæl og de bedste skælshampooer i vores artikel om emnet.

Hvilke årsager er der til en tør hovedbund?

Der er flere årsager til, at nogle oplever en tør hovedbund. Helt grundlæggende er det dog, som nævnt tidligere, et tegn på, at huden mangler fugt og at den naturlige produktion af talg er i ubalance.

I de følgende punkter kan du læse om de mest almindelige årsager til, at hovedbunden klør og er udtørret.

  • Hormonelle ændringer: Når der sker hormonelle ændringer, f.eks. i forbindelse med graviditet, pubertet, stress e.l., kan det føre til irriteret hud – dette gælder også for hovedbunden. Det har også en generelt virkning på hårrødderne, hvorfor håret kan virke mere trist og besværligt at have med at gøre
  • Allergi / sart hud: Hvis du lider af allergi eller generelt har meget sensitiv hud, kan det også få din hovedbund til at reagere. Så oplever du tør hud ud af det blå, skyldes det nok, at dine hårplejeprodukter får kroppen til at reagere negativt. Det kan også tænkes, at du lider af psoriasis, atopisk eksem, skæleksem e.l. Du bør tage kontakt til en hudlæge, for at finde den bedste behandling på disse lidelser
  • Skiftende årstider: Flere oplever især at have tør hovedbund og hud, når vejret skifter. Det skyldes, at huden skal indstille sig på koldere vejr, mere sol etc. Du kan med fordel pleje håret og hovedbunden lidt ekstra i disse perioder for at undgå for megen irritation ved skift i årstiden eller svingende vejrforhold
  • Alder: Din alder har også lidt at skulle have sagt. Det skyldes, at vores krop generelt producerer færre naturlige olier, jo ældre vi bliver. Og derfor kan du risikere, at din hud – også i hovedbunden – tørrer ud, når du bliver ældre
  • Usund livsstil: Hvis du spiser dårlig kost og ikke bevæger dig i hverdagen, så skaber du ikke de bedste betingelser for din krop. Af den grund kan en usund livsstil også være en medvirkende årsag til en udtørret hovedbund
  • Udefrakommende faktorer: Diverse udefrakommende faktorer, såsom luftforurening og frie radikaler, kan også have en påvirkning på din hud. Hvis dette er tilfældet, skal du finde nogle plejeprodukter, der mindsker inflammation, giver godt med fugt og næring og beskytter

Derudover vil der også være nogle arvelige faktorer i spil. Du er nemlig mere tilbøjelig til at have tør hud, hvis én eller begge af dine forældre oplever problemet. Men forhåbentlig betyder det, at du kan blive vejledt i, hvordan du bedst opretholder en god fugt- og sebum balance.

10 måder at behandle en tør og irriteret hovedbund

For at mindske tørhed og kløe, skal du sørge for, at din hovedbund er i balance. Det betyder, at den bl.a. skal have næring, fugt og pleje. Når hovedbunden er i balance vil den være mere modstandsdygtigt, hvorfor den så kan stå bedre imod udefrakommende faktorer i fremtiden.

Læs vores bud på 10 gode råd til at behandle og forebygge tørhed i hovedbunden.

1) Benyt en skånsom shampoo til tør hovedbund

Helt generelt bør du kigge efter en skånsom shampoo (og balsam), hvis du kæmper med en tør og kløende hovedbund. Det skyldes, at en “forkert” shampoo kan forværre problemet, da den netop irriterer hovedbunden.

I valget af din nye shampoo skal du gå efter en variant, der renser hovedbunden i dybden. På den måde får du fjernet alle bakterier. Derudover skal shampooen gerne være fri for tilsætningsstoffer og kemikalier, samt indeholde en række nærende og fugtgivende ingredienser, så din hovedbund får den pleje, som den har brug for.

Skal du skifte både shampoo og balsam ud, kan du med fordel vælge en hovedbundspakken fra Australian Bodycare. I pakken får du både shampoo, balsam og en serum, som alle tre er antibakterielle og -inflammatoriske, hvorfor de virker beroligende og behandler tør og irriteret hovedbund.

Derfor bør du bruge produkter med Tea Tree Oil

Du kan mindske irritationen ved en kløende hovedbund ved at investere i produkter med Tea Tree Oil. Dette er en naturlig olie, som har antibakterielle og anti-inflammatoriske egenskaber. Det betyder kort sagt, at produkter med denne olie kan virke bakteriedræbende, hvorfor huden har lettere ved at hele og komme ovenpå igen.

Olien virker også lindrende og helende. Af den grund er det lige, hvad en tør hovedbund har brug for.

Vælg sulfatfri shampoo

Der findes mange plejende shampooer på markedet, og derfor kan det være svært at finde frem til den helt rigtige for dig. Vi kan blot anbefale dig, at du prioriterer en mild shampoo, der virker beroligende og tilfører optimal pleje.

Du kan med fordel gå efter en sulfatfri shampoo, da disse har en skånsom opbygning. Vær dog opmærksom på, at denne type shampoo ikke skummer lige så meget som andre – det er helt med vilje, da de netop ikke indeholder SLS.

2) Vask ikke håret for ofte

For ikke at forstyrre den naturlige balance i hovedbunden, er det vigtigt, at du ikke vasker dit hår på daglig basis. Faktisk anbefales det, at man kun vasker håret 2 til 3 gange om ugen. Dette gælder, uanset om man har normalt hår og hovedbund eller lider af skæl eller tør hovedbund.

Derudover bør du vaske håret med din udvalgte shampoo til sart hovedbund af to omgange. Den første vask renser nemlig for bakterier, produktrester o.l., hvorfor du giver shampooen mulighed for at trænge dybere ind i hårsækkene, hvis du vasker én gang til. Og dét sikrer en mere intensiv behandling.

3) Skru ned for temperaturen, når du er i bad

Hvis du gerne vil beskytte hovedbunden og undgå at udtørre huden, når du er i bad, er du nødt til at skrue lidt ned for varmen på vandet. Dette gælder især, hvis du elsker at tage lange og varme bade.

Det varme vand tørrer huden ud, hvorfor den kan føles stram. Derudover vaskes den krævede mængde naturlige fedt ud, hvis du både tager lange og varme bade for ofte.

4) Giv håret masser af fugt og næring

Tør hud i hovedbunden kan heldigvis afhjælpes, selv når uheldet er ude. Det kræver dog, at du tilfører huden den mængde fugt og næring, som den mangler. Ellers kan du ikke genoprette den naturlige fugtbalance.

At skifte en almindelig shampoo ud med en mere skånsom og bakteriedræbende variant, er en god start. Men du behøver ikke at stoppe der. For hvis du vil give din hovedbund den bedste behandling, skal du også benytte andre hud- og hårplejeprodukter.

F.eks. er det oplagt at benytte både hårmaske, hårkur, olier o.l. med jævne mellemrum. I samspil med en plejende shampoo, vil det stille den kløende fornemmelse og sikre dig en sundere hovedbund. Du får samtidig mere glansfuldt hår.

Du bør dog prioritere produkter, hvor olierne er milde, så du ikke irriterer håret, når du prøver at booste dets sundhed.

Vil du have fingrene i nogle effektive produkter, kan vi anbefale Tea Tree Oil fra Australian Bodycare, som enten kan bruges blandet med andre plejeprodukter eller duppes i hovedbunden. Du kan også gå efter en Scalp Follicle Treatment & Volumizer fra HairLust. Dette produkt er en leave-in hovedbundsbehandling, der stimulerer blodcirkulationen, støtter hårets vækst og mindsker kløen.

5) Eksfoliér din hovedbund med jævne mellemrum

Ud over at benytte gode plejeprodukter til hår og hovedbund, kan du også med fordel benytte et eksfolierende produkt. Dette garanterer en dybdegående rensning af hovedbunden, hvorfor du fjerner tørre hudflager, så huden kan få luft.

Derudover vil et eksfolierende produkt sikre forøget blodcirkulation, hvorfor huden selv er med til at mindske mængden af skællende flager, bakterier m.fl. Det vil også styrke hårets vækst.

Et produkt, der er en fremragende kur mod tør hovedbund og til at øge din blodcirkulation i hovedbunden kommer fra HairLust. Deres Hair & Scalp Detox Scrub renser effektivt og dog skånsomt med peelende korn fra abrikoskerner.

Hovedbundsmassage kan gøre underværker

Hovedbundsmassage er utrolig dejligt. Det er dog ikke den eneste grund til, at du bør prioritere det i hverdagen. For massage af hovedbunden kan også være medvirkende til at øge den naturlige talgproduktion og øge blodcirkulationen. Og som vi netop har beskrevet, har det flere fordele for både hår og hovedbund at holde gang i blodomløbet.

6) Formindsk brugen af varme stylingprodukter

Varme stylingredskaber kan tørre din hovedbund ud og i længden medføre hårtab. Det skyldes, at disse redskaber irriterer huden og hårsækkene. Af den grund bør du så vidt muligt holde dig fra stylingredskaber, såsom hårtørrer, glattejern, krøllejern o.l.

Hvis du absolut skal bruge dem i ny og næ, bør du benytte beskyttende styling produkter, så håret og hovedbunden ikke tager skade ved brug. Derudover bør du også vælge nogle varianter, der virker ved lav varme. Det er nemlig bedre, at glatte håret ved f.eks. 150 eller 180 grader end ved +200 grader.

7) Undgå at sætte håret for stramt

Hvis du sætter håret for stramt, kan du irritere hovedbunden – også selvom du generelt har en fugtmættet hud. Du bør således holde igen med de stramme opsætninger, både i spænder og elastikker, hvis du oplever problemer med en kløende hovedbund.

Det samme gør sig gældende, når du kommer ud af badet. Du bør ikke binde et bomuldshåndklæde stramt om håret. Lad i stedet håret lufttørre eller investér i mere skånsomme “turbaner”.

8) Drik rigeligt med vand i hverdagen

Det er generelt vigtigt, at drikke rigeligt med vand. Det holder kroppen hydreret og huden fugtet, hvilket bl.a. leder til en pæn hud. Du bør derfor også sørge for at drikke mere i hverdagen, hvis du vil komme den tørre hovedbund til livs.

Det anbefales, at man drikker minimum 1,5 til 2 liter vand om dagen. Du kan dog med fordel drikke lidt mere, hvis du oplever en kløende hovedbund.

9) Tag et kosttilskud spækket med vitaminer og mineraler

Tør hovedbund og hårtab kan også skyldes, at du ikke får nok vitaminer og mineraler tilført. Hvis dette er tilfældet, kan du med fordel indtage et kosttilskud, som retter sig specifikt til at booste hårsækkene og beskytte den tørre hud.

Du kan også forsøge at spise mere varieret i din hverdag. F.eks. sikrer fødevarer som fisk, grøntsager og frugter en masse gode næringsstoffer til kroppen.

10) Sov med mere skånsomt sengetøj

Dit sengetøj kan have en påvirkning på din tørre hovedbund. For et hovedpudebetræk af bomuld består af ru fibre, hvilket ikke er oplagt at sove med, når nu din hovedbund allerede er udtørret og irriteret.

Oplever du således problemer med at falde til ro, fordi du oplever en kløende hovedbund, kan du benytte hovedpudebetræk af bambus eller andet skånsomt materiale.

Hårtab og tør hovedbund – sådan hænger det sammen

En irriteret hovedbund er et relativ almindeligt problem – og det er muligt at bekæmpe det, uden for meget bøvl. Du skal ikke være bange for, at du mister håret, blot fordi du lider af en tør hovedbund. Men der er desværre en risiko for, at du begynder at fælde mere og mere hår, hvilket kan lede til decideret hårtab i længden.

Den tørre hovedbund er netop et tegn på, at hovedbunden ikke trives. Og hvis ikke din hovedbund trives, vil dine hårsække ej heller være i den bedste form. Dette fører til større sandsynlighed for knækket, ødelagt, slidt, tyndt etc. hår.

Lider du af reelt hårtab, selvom din hovedbund er i balance – eller den i hvert fald ikke er alt for tør, kan du overveje at tage piller mod hårtab.

FAQ

Sådan behandler man for tør hovedbund

En tør hovedbund skal behandles med den helt rigtige shampoo for dit hår, samt en række plejende produkter, der renser og styrker. Lider du af meget tør hovedbund, kan du få flere råd i artiklen.

Hvorfor får man tør og kløende hovedbund?

Tør hovedbund er et tegn på en ubalance, f.eks. i hovedbundens sebum produktion. Det er vigtigt, at reagerer, når hovedbunden er tør, da en tør og kløende hovedbund ikke går væk af sig selv.

Hvorfor bliver man rød i hovedbunden, når den er tør?

Hvis du har en meget tør hovedbund, vil du ofte komme til at klø. Det skaber rødme og yderligere irritation. Derudover risikerer du at kradse hul. Du bør bekæmpe tør hovedbund før den bliver rød.

Er der forskel på tør hovedbund og at have skæl i hovedbunden?

Der er tale om to forskellige tilstande. Skæl er kendetegnet ved gullige og klistrede flager, mens en tør hovedbund kan vise sig ved hvide flager. Disse er løse hudflager, der rives løs, når du klør.