Tørt hår → Stor guide til, hvordan du hurtigt slipper af med tørt hår

I denne artikel får du en komplet guide til, hvordan du kommer tørt hår til livs. Vi guider dig desuden til, hvilke årsager der primært resulterer i udtørret hår, så du fremadrettet kan undgå disse. F.eks. er kemiske behandlinger, flere hårvaske og dårlige plejeprodukter store syndere, når det kommer til at udtørre håret.

I løbet af artiklen vil du også få vejledning til nogle gode hårplejeprodukter, der modvirker krus, giver blødhed og glans, samt styrker og beskytter håret.

5 tegn på, at du har tørt hår

Du er nok ikke i tvivl om, at du har tørt hår, hvis du lider af ekstremt tørt hår. Men hvis du blot har lidt tørre spidser e.l., kan det være sværere at definere, om håret decideret er tørt eller har brug for en klipning.

Herunder kan du læse om de 5 mest klare tegn på, at dit hår har brug for ekstra behandling, da det er tørret ud.

1) Ru / kruset hår

Tørt og beskadiget hår viser sig ofte ved, at håret bliver kruset at se på og nærmest ru at røre ved. Denne ændring i teksturen skyldes, at håret er helt udtørret. Du skal gerne komme de tørre lokker til livs hurtigst muligt, da du bare får mere og mere skrøbeligt hår.

2) Spaltede spidser

Du kan godt opleve spaltede spidser, uden at dit hår egentlig tørt. Især hvis der går lang tid mellem dine besøg hos frisøren. Spidserne er trods alt en del mere udsatte end resten af håret, da de flagrer rundt i løbet af dagen.

Alligevel bør du være årvågen, hvis du ofte oplever ødelagte spidser. Det kan være et tegn på, at håret har brug for nogle plejende hårprodukter snarest.

3) Irriteret hovedbund

Det er aldrig rart at have en tør og irriteret hovedbund. Den vil ofte klø, gøre ondt og muligvis resultere i, at hudflager sidder i håret. En irriteret hovedbund er dog ikke blot en frustrerende situation – det er faktisk også en tilstand, som man skal være særlig opmærksom på. For hvis først hovedbunden er ude af balance, så kommer det til at gå ud af dit hår.

4) Glansløst hår

Et tegn på tørt hår kan også være, at dit hår ikke rigtig har noget glans længere. I stedet ser det bare kedeligt og klasket ud. Det hjælper måske en smule at benytte diverse hårplejeprodukter, men overordnet set kræver det en komplet pleje af håret for at få glansfuldt hår igen.

5) Håret har lettere ved at knække

Når dit hår begynder at ændre tekstur, f.eks. at blive kruser, er der stor sandsynlighed for at dit hår knækker, hvis det kommer til at være lidt hård ved det – eller bevæger dig ud i frost- eller blæsevejr.

Så oplever du ofte knækket hår / hårstrå, trænger dit hår til en nærende og fugtgivende behandling.

Almindelige årsager til tørt hår

Den grundlæggende årsag til, at man oplever tørt hår er, at hovedbunden er i ubalance. Denne ubalance kan dog skyldes flere faktorer. Disse tæller bl.a.:

  • Håret og hovedbunden mangler fugt og næring: En hovedbund i ubalance mangler fugt og næring, da de naturlige olier i hovedbunden ikke er nok til at genoprette balancen. Dette er nok den mest almindelige årsag til tørt hår og kan godt skyldes flere af de nedenstående problemer
  • Benyttelse af dårlige hårplejeprodukter: Hvis dine plejeprodukter ikke indeholder nærende og fugtgivende ingredienser, men i stedet blot en masse uhensigtsmæssige kemikalier, så gør det ikke noget godt for dit hår. Benytter du de forkerte produkter, kan du bruge så mange hårprodukter du vil – problemet bliver ikke udbedret
  • Udefrakommende påvirkninger: Frie radikaler, diverse vejrforhold, miljøforurening o.l. kan også have en påvirkning på dit hår og ødelægge den naturlige fugt i huden. Af den grund er det vigtigt, at hele håret og hovedbunden er modstandsdygtige, så de kan stå imod disse påvirkninger
  • Unødvendig slitage på håret: Brugen af kemiske behandlinger, varme stylingredskaber, stramme opsætninger af håret m.fl. er også syndere, når det kommer til at udtørre håret og skabe ubalance. Du skal derfor holde slitagen på et minimum – også før dit hår bliver tørt
  • Usund livsstil: Vores kost har faktisk også en påvirkning på håret. Det skyldes, at hår og hovedbund har brug for flere vitaminer og mineraler for at være modstandsdygtige – præcis som resten af vores krop. Så spiser du kun kage, slik og frysepizza, samt aldrig dyrker motion, er du i større risiko for at få tørt hår
  • Alderdom: Med tiden bliver vores krop dårligere og dårligere til at producere kollagen, naturlige fedtstoffer m.m. Dette har en indvirkning på håret, da håret nemt kan få et mat skær og hurtigere bliver skadet. Den eneste måde at forhindre denne påvirkning er ved at tilføre håret alt det, som kroppen ikke selv kan producere længere
  • Hårtype: Nogle hårtyper har nemmere ved at tørre ud end andre. F.eks. kan personer med fint hår hurtigt få tørre spidser. Du er især i risikozonen, hvis du har krøllet hår, da hårstråenes struktur er anderledes end for andre hårtyper. Du skal derfor virkelig sørge for at give krøller godt med pleje, hvis du vil undgå tørt og kruset hår

Sådan behandler du tørt hår

Du bekæmper tørt hår ved at genoprette balancen i hovedbunden og for håret. Det betyder, at du bl.a. skal genoprette fugtniveauet, og sikre, at håret bliver mere modstandsdygtigt. Du kan læse mere om, hvordan du gør dette i de nedenstående afsnit.

Vi må dog også nævne, at du muligvis bør starte med at klippe dine spidser, hvis det er længe siden, at du var hos frisøren, og du lider af spaltede spidser. Du kan nemlig ikke gøre så meget for de beskadigede spidser, hvorfor det er bedre, at de fjernes, så håret ikke tynges af dem.

Benyt en god shampoo til tørt hår

Det første step mod flot hår er at finde en fugtgivende shampoo til tørt hår. For bruger du først en dårlig shampoo, er du med til at ødelægge håret ved vask. Du kan med fordel gå efter en shampoo, der er kategoriseret som den bedste shampoo til din hårtype. Læs mere om udvalget af de bedste shampooer her.

Vi må desuden hellere nævne, at du bør investere i en mild shampoo. F.eks. bør din shampoo ikke indeholde følgende, når du kæmper med tørt hår:

  • SLS
  • Parabener
  • Ftalater

Vil du have den bedste shampoo, kan du udmærket kigge nærmere på udvalget fra HairLust. De har bl.a. udviklet med shampoo og balsam-serie, som indeholder mikro-proteiner og nærende planteekstrakter. Disse ingredienser forhindrer håret i at udtørre, styrker hårrødderne indefra, beskytter mod frie radikaler, virker antibakterielt og meget mere. Derudover er produktet både vegansk og økologisk certificeret.

Prioritér at bruge balsam, når du vasker hår

Du bør ikke blot benytte en god og fugtgivende shampoo – selvom det naturligvis er et godt sted at starte. Men håret har også brug for den ekstra næring, som du får ved at bruge balsam, når du vasker hår.

Mange springer dette trin over, men det er essentielt for en god hårvask. Det skyldes ikke blot, at balsam efterlader håret blødt og gør det nemmere at rede ud. For balsam er faktisk også med til at lukke hårrødderne efter vask, så der lægges en beskyttende hinde på rødderne, hvorfor de bliver mere modstandsdygtige.

Kan man bruge leave-in-balsam?

Du bør altid benytte både shampoo og balsam, når du vasker håret. Vil du gerne give dit tørre hår lidt ekstra kærlighed, kan du desuden også give det en efterbehandling med en leave-in-balsam. Dette fungerer i høj grad som en nærende hårkur, men en leave-in-conditioner skal have lov til at sidde i håret over længere tid. De fleste varianter skal faktisk ikke skylles ud igen.

Styrk håret med serum, hårolie og hårkur til tørt hår

Der findes et hav af produkter til tørt hår – og hvis du først har tørre lokker, skal du ikke som sådan holde dig tilbage fra at bruge lidt forskellige midler. F.eks. er det oplagt både at benytte hårkur, hårolie og serum til skadet hår, så du får tørt hår gennemfugtet og giver det optimal pleje.

Hårkur sikrer dybdegående pleje

Hårkure er en klassisk løsning, der formår at give håret næring, pleje og fugt helt i dybden. Den præcise type pleje afhænger naturligvis af hårkuren, så det er vigtigt, at du finder én, der er særligt egnet til at tage vare på tørt hår.

Vi kan bl.a. anbefale dig hårkuren Olaplex NO.8 Bond Intense Moisture Mask eller Kevin Murphy Hydrate Me Masque. Førstnævnte er en vegansk hårmaske, der er fri for sulfater, ftalater, parabener og gluten. Derudover er den farvebevarende og udviklet med Olaplex’ patenterede bond-building-teknologi. Hårkuren fra Kevin Murphy er også fri for parabener og sulfater, og virker desuden anti-frizz. Begge produkter plejer, reparerer og styrker håret.

Hårolie redder de tørre lokker

Beskadiget hår kan have rigtig godt af en gang hårolie i ny og næ. Olien er med til at pleje håret, og tilføres let med fingrene eller via en spray. De fleste hårolier skal bruges i håndklædetørt hår, men nogle kan også sagtens bruges i tørt hår, så du ikke er forpligtet til at vaske hår, før du kan bruge din olie.

Der findes naturligvis en del hårolier at vælge imellem. Vi vil især anbefale dig at gå efter Hair Strengthening & Protection Oil eller Olaplex No.7 Bonding Oil. Begge hårolier kan benyttes til alle hårtyper, og er med til at genoprette fugtbalancen, give glans og blødhed til håret, samt styrke og beskytte dit hår.

Hårolien fra HairLust virker UV- og varmebeskyttende, mens Olaplex olien er varmebeskyttende op til 230 grader, samt er fri for alkohol, parabener, sulfater, phthalater og er vegansk.

Skru ned for antallet af ugentlige hårvaske

Det anbefales, at man nøjes med at vaske håret to til tre gange om ugen. På den måde påvirker man ikke hovedbundens naturlige sebumproduktion mere end højst nødvendigt. Vænner du håret til det, kan du endda vaske det med endnu flere dages mellemrum.

Og som nævnt i de tidligere afsnit, skal du finde den bedste shampoo og balsam til dit hår, så du får tilført en optimal mængde næring og fugt til dit hår.

Det kan desuden anbefales, at du vasker håret med shampoo af to omgange. I første omgang vasker du snavs og produktrester væk, så produktet har bedre mulighed for at trænge ned i hovedbund og hårsække ved anden vask. Dermed får du mere ud af din hårvask – selv når du skruer ned for antallet.

Vask hår i lunkent vand frem for brandvarmt vand

Du bør begynde at vaske dit hår i lunkent vand frem for at skrue for meget op for temperaturen. Det skyldes, at varmen påvirker det fugtige hår negativt, da det gør mere skade end gavn på hårsækkene.

Det kan også være en god idé at skylle håret under koldt vand, når du skal til at afslutte din hårvask. Det behøver ikke være mere end 20 sekunder, men så lukker du af for dine hårrødder, så de næringsstoffer der har været i dine plejeprodukter får mulighed for at virke.

Oprethold en sund livsstil

Din livsstil kan have en stor indvirkning på hud og hår. Så hvis du ofte står med spørgsmålet “hvorfor knækker mit hår” eller synes, at håret føles livløst, selvom du umiddelbart plejer både hårstråene og hårspidser regelmæssigt, er du nødt til at kigge nærmere på din kost.

En ussund livsstil, hvor du ikke spiser mad med nærende ingredienser eller holder dig i form, kan påvirke lokkerne i længden. Forsøg derfor også at spise sundere og bevæg dig i hverdagen, hvis du lider af tørt hår.

Tag et kosttilskud til styrkelse af håret

Kosttilskud træder aldrig i stedet for en varieret kost, men når du døjer med at komme det tørre hår til livs, kan et kosttilskud alligevel være en god investering. Først og fremmest giver det næring og fugt til beskadiget hår, hvorfor dit hår hurtigt vil føles blødere, mere glansfuldt og knap så tørt.

Beskyt dit hår mod diverse vejrforhold

Ud over at sikre næring og fugt til håret, bør du også beskytte det mod årstiden. Dette gælder især hård kulde og solens skadelige UV-stråler. F.eks. er det ikke godt at bevæge sig udenfor med fugtigt hår om vinteren, da det skader håret. Og passer du ikke godt nok på dit hår, risikerer du ikke blot at få ekstremt tørt hår, men også hår, der hurtigt knækker.

Du skal naturligvis tænke på, hvordan du behandler håret. For jo mere modstandsdygtigt håret er, jo bedre kan det stå imod udefrakommende faktorer.

Det er f.eks. oplagt at vælge produkter, der virker styrkende og blødgørende på håret, såsom en Hair Growth & Protection Mask fra HairLust eller Maria Nila Palett Structure Repair Masque. Begge produkter er vegan-venlige og virker plejende og beskyttende på håret. Hårmasken fra HairLust består af 98,9 naturlige ingredienser og er fri for silikone, mineralske olier og alkohol. Produktet fra Maria Nila er uden parabener og sulfater, og beskytter desuden med solens stråler, samt beskytter din hårfarvning, da den modvirker farvetab.

Undgå varme stylingredskaber

Du bør holde styling med krøllejern, glattejern, hårtørrer o.l. på et minimum, hvis du har skadet hår. For disse stylingredskaber udtørrer blot håret mere end det allerede er. Derudover skal du beskytte håret mod styling-redskabernes varme, hvis du endelig tyr til dem ved specielle lejligheder. Et varmebeskyttende produkt beskytter nemlig håret mod den værste varme.

Du kan med fordel gå efter de tidligere nævnte produkter Hair Strengthening & Protection Oil eller Olaplex No.7 Bonding Oil, hvis du mangler varmebeskyttende produkter til styling.

FAQ

Hvad er tegnene på tørt hår?

Tilstande som ru eller kruset hår, spaltede / ødelagte spidser og knækkede hårstrå, ingen glans og en irriteret hovedbund er klassiske tegn på, at du har tørt hår. Læs mere i artiklen.

Hvorfor udtørrer håret?

Overordnet set tørrer ens hår ud, hvis ikke hovedbunden er i balance. Dette kan f.eks. være fordi den mangler fugt og næring. Dette manifesterer sig i hårstråene, der tørrer ud, så du får trist hår.

Kan krøllet hår udtørre?

Du er faktisk i større risiko for at opleve tørt hår, hvis du har krøller. Det skyldes, at krøllerne har en lidt anden struktur end andre hårtyper. Dermed bliver lokkerne hurtigere udtørret.

Hvordan kommer jeg tørt hår til livs?

Du bør finde hårprodukter, der er specielt udviklet til at bekæmpe tørt hår, hvis du vil komme problemet til livs. Derudover skal du begynde at passe bedre på dit hår. Læs hvordan i artiklen.